mandag 28. desember 2015

Romjuling

Ø God romjul! 
Vi har hatt deilige dager med solid ruskevær ute, så innekos har vært å foretrekke. 
Men som typisk er; når været blir bedre og snøen endelig kommer ligger vi småsjuke alle tre. Mormor har vært på besøk hos oss i jula og vi koste oss på julaften med pinnekjøtt, riskrem med solbær og bringebær-saus og en meget ivrig Iben som pakkeutdeler. Hun hadde laget så fine ting i barnehagen og hormonell som jeg er ble jeg veldig rørt når jeg pakket opp. Så mye at Iben holder opp denne nissekona med gjevne mellomrom og sier "mamma, må du grine?".
Rosa er faktisk den av oss som har vært mest utendørs denne jula! Hun går nå inn i sitt tolvte år og jeg tror hun kommer til å sette pris på en nyttårsaften uten de store fyrverkerier som vi har hatt før i Bergen. Romjulsbukkene på Eikhaugen derimot kan bli et spennende møte!
Redebyggingen er godt i gang og en liten jakke til fødebagen er klar! Tøflene hadde Iben som baby og kysa er sydd av en loppisduk. Den er nok litt stor til nyfødt, men håper den kan brukes til navnefesten til våren. Neste ut blir en liten lue i restegarnet.
 Iben har malt bilde etter bilde og har fått sansen for milde farger etter å har hatt en "svart periode"; dette er en julenisse.
En annen julegave jeg fikk var bakeboka fra Godt Brød. Første oppskriften jeg måtte teste var mandelbollene. Og gurimalla, det er nesten så jeg tilbyr med å åpne en Godt brød-avdeling på Dale, fordi de ble like gode som de jeg har kjøpt i Bergen(skrytet går selvsagt til oppskriftene og tipsene i boka). Neste oppskrift som skal testes blir solsikkerundstykkene!

Fortsatt god jul og tenk at 2015 snart er over! 

onsdag 23. desember 2015

Vårt første juletre

I år har vi et skikkelig juletre for første gang. Iben var nærmest elektrisk mens Askil hang på lysene. Med full konsentrasjon og nøye utvalgt rekkefølge hang hun forsiktig på gamle glasskuler, ting hun har laget i barnehagen og favorittene mine; franske liljer i sølv med broderte perler. Vi måtte til og med ringe mormor på facetime for å vise det frem.
Nå har vi alle tatt juleferie, huset er vasket og gjesterommet venter på mormor som kommer med toget i kveld. Første jul i eget hus og det er så gøy å se hvordan Iben virkelig gleder seg!

tirsdag 22. desember 2015

Årets julekjole

Ibens julekjole ble ferdig i går! Jeg satt med Marthe & Marthe på øret og kom i mål. Mønsteret er ikke ulikt fjorårets kjole (jeg har åpenbart en forkjærlighet for kjoler med 3/4 erm, høyt liv og blålige stoffer) og godkjent av mottakeren. Planen var å sy et kjoleforkle til å ha utenpå men det ville Iben ha seg frabedt. Da valgte jeg heller å brette legg i livet.
I alt en deilig kjole som ikke strammer eller klør, i en pratisk lengde og litt nostalgisk i snittet.

lørdag 19. desember 2015

Fint nett no

- traileren til sesong 5 av GIRLS
- Askil og jeg på IKEA-tur og julegavehandlng i suburbia uten krangling eller sammenbrudd
- en kry Iben som viste meg posen full i julegaver hun hadde laget i barnehagen
- radioinnslaget i Kulturhuset om kokebokklassikeren til Henriette Schønberg Eriksen
- være i mål med alle julegaver som skal kjøpes
- om handlenett i D2
- at jeg har oppdaget strikke-podkasten til Marthe & Marthe; utrolig koselig å høre på mens man strikker

onsdag 16. desember 2015

Vi har bygd hus!

I år måtte vi lage pepperkakehus! Etter å ha gjort erfaringer på godt og vondt etter flere innleveringer til Pepperkakebyen, gikk vi for et lite hus, tykkere vegger og pyntet før montering (pynt og glasur har en lei tendens til å skli ned langs husveggen). 
Nå lukter det herlig pepperkake i stua! 
Det var litt sårt for Iben å innse at vi ikke skal spise det før etter julaften, men når jeg fortalte at vi skulle knuse det først lyste hun opp. Favorittprogrammet hennes om dagen er nemlig "Ikke gjør dette hjemme", eller Ødelegge huset som Iben kaller det!

søndag 13. desember 2015

Lille Lucia

I ny Luciakjole og en rest gullbånd fra bunaden som glitter gikk vi et lite Luciatog på Eikhaugen ned til oldemors hus i ettermiddag. I kurven hadde vi varme lussekatter og kaffien smakte godt til. Tenk, til neste år blir det en ekstra liten Lucia med i toget vårt!

Vi tenner våre lykter

I Ibens kalender i dag lå det to ark med snøkrystall-klistremerker (hurra for utvalget på nærbutikken). 
Tanken min var at vi skulle lage lykter og heldigvis var hun med på ideen. 
I følge kunstneren selv skal disse gies vekk i julegaver, selv om mor synes de hadde vært ekstra fine å ha i huset. 
Men vi blir nok enig.
 Vi brukte to rene glass, sølvmaling fra Søstrene Grene, litt "Elsa-glitter" og jutetråd. Etter tørking fikk de en omgang med blank lakk. 

fredag 11. desember 2015

Fint nett no

 - Harvest sin overlevelsesguide for småbarnsforeldre
- at den lokale matbutikken selger kokostopper hver for seg, veldig greit for slike som meg som ikke klarer å ha en hel boks i huset om dagen
- vevde navnelapper til Ibens strikkede plagg; fint å slippe strykelapper og lettere å fjerne
- at det er 10 uker igjen til termin på lørdag
- musikk til å svinse julen inn til og Glamourbibiliotekarens juleperler
- å være en av strikkefavoritten Mamaknit sine "one to follow"; tusen takk!
- å pakke inn Ibens egenproduserte julegaver med henne og se hvor nøye hun var på at rett pakke skulle til rett person 

ikke så fint:
- en hoste som ikke gir seg
- dette regnværet som ikke gir mye julestemmning

torsdag 10. desember 2015

Julekortfotografering

Mellom forkjølelse, uvær og juleforberedelser rakk vi julekortfotografering i år også! 
Disse to ble ikke det endelige resultatet som dukker opp i postkassene etterhvert, men fine bilder av ei jente som bestemte det meste selv denne gangen; fra strikkejakken til hvordan hun skulle stå. Fin frøken!

Pakkerier

Disse merkelappene fra Kelli Murray har ligget lagret på e-posten min veldig lenge. Endelig er de skrevet ut på tykt akvarellpapir og tatt i bruk til årets julepakker. 
Siden jeg ikke så glad i rødt og nisser har jeg holdt det enkelt. Papiret ble kjøpt på Granit i november og tråden er vanlig kjøkkenhyssing og jutetau fra Søstrene Grene.
Så jeg håper de blir godt mottatt under juletrærne i år. 
Husk at post og pakker må være sendt innen 16 desember for å være sikker på at de er på plass til jul!

tirsdag 8. desember 2015

Ny kurvkant

Da Iben ble født brukte vi den bruktkjøpte Moseskurven mye men uten trekket som hørte til. Nå skal kurven gjøres klar til lillesøster og i dag sydde jeg en ny kant til den. 
Inspirasjonen fant jeg hos Ingvild Ullstrikk som sydde en til babykurven til lillebror i sommer. 
Jeg brukte et Libertystoff med en litt grovere vev så den passet bedre litt et slikt prosjekt enn  til klær. Jeg hadde en sengekant fra IKEA som jeg klippet til passende lengde, så et langt nok stykket Liberty og en like stor bit lin (eller annet stoff). Jeg lot den være ca 5 cm bredere enn sengekanten for å kunne brette inn etterpå. 
Legg rette mot rett og sy en søm langs kortsiden, lang siden og siste kortside. Vreng og press sømmen. Legg sengekanten inn i og brett inn stoffene slik at du får en fin brettekant nederst. Sett knappenåler og sy rundt. Om man vil kan man sy "quiltesøm" for hver 15 cm for å holde foringen på plass og gi stødige kanter. 
Det endene møtes kan man sy på knytebånd eller små biter borrelås.
 Klart for lillesøster!

søndag 6. desember 2015

Julesmak

Iben og jeg bakte sammen i dag også, det er blitt en fin søndag i advent-tradisjon for oss. Som jeg håper vi kan fortsette med i mange år sammen med lillesøster. Valget falt i dag på den klassiske krydderkaka (som er fri for egg) og etterhvert som den stekte ble det skikkelig julelukt i huset! 
Oppskrifta er til en liten langpanne (20 cm x 30 cm):
1 dl Kefir eller annen surmjølk, 3,5 dl sukker, 2 ts kanel, 2 ts malt nelik, 1 ts natron, 
2 ts tyttebærsyltetøy, 75 gram smelta smør og 5 dl hvetemel. 
Bland sammen alt det tørre. Rør kefir og tyttebærsyltetøy sammen med smelta smør og bland inn i det tørre. 
Om røren virker for tørr kan du tilsette litt mer kefir. 
Ha i en bakepapirkledd form og stek på 200 grader i ca 30 minutter (følg med etter 25 minutter). Vi lagde melisglasur med appelsinjuice og litt appelsinskall raspet på toppen, noe som gjorde at det smakte ennå mere jul!

Tenk at det er andre søndag i advent allerede, håper søndagen har vært fin!

fredag 4. desember 2015

God fredag!

Denne helga har vi som mål å få vekk de siste flyttekassene, gjennomgå mer babytøy til lillesøster og begynne på julekjolen til Iben. 
I går hadde Iben og jeg juleverksted, eller hun bestemte det skulle være i går i stedet for lørdag. Jeg hadde luftet idéen for henne for å gjøre forkjølelsen mindre kjedelig og mens jeg var kjapt oppe på kontoret hadde hun allerede rukket å finne posen med materialer (som jeg trodde lå mer skjult), lagt alt fint utover spisebordet og satt klar med en malekost. 
Hun stod for all utforming selv og vet nøyaktig hvem som skal få hvilken ting hun har laget.
Det blir kjekke overraskelser under treet fra Iben i år, det kan jeg love!
I dag blomstret sviblene og det ligger et lite dryss hvitt ute i hagen. Jeg kjenner julestemningen komme og forventningene er ekstra store i år, siden fjoråret ble noe amputert siden Iben var syk hele jula. 
Siden hun forstår så mye mer av jula nå er det godt at hun forhåpentligvis ferdig med forkjølelse for i år, bank i bordet!

torsdag 3. desember 2015

Juleønsker

På oppfordring kommer våre juleønsker! 
Askil sine ønsker er som vanlig i firkantet format, laget av vinyl og kommer med titler om ikke så altfor lenge.
1. Ei lita tekanne med sil, siden jeg virkelig har fått smaken på te igjen
2. Bakeboka fra Godt Brød
3. Strikkeutstyr som f.eks maskemarkører eller strikkemølle og ikke overraskende; garn! 
4. Gode kremer til vinterhuden som villrose kremene til Weleda
5. Tilrettelegging og bidrag til en frisørtime med farge og klipp før lillesøster kommer
6. God kaffi i hele bønner
1. Bøker som handler om å få småsøsken
2. Iben er utrolig opptatt av å leke doktor og behandle mor, far og bamser. Så bøker om kroppen er utrolig spennende!
3. Nattkjoler og to-delt pyjamas i str 104
4. Iben har begynt å sove i juniorseng og da er det fint med større dyne og pute, så sengesett i fine farger og mønster er midt i blinken (dyne str. 100X140)
5. Klær til dukka

onsdag 2. desember 2015

Fint nett no

fra arkivet
- at det er omtrent et år siden vi tok avgjørelsen om å flytte til Dale og nå er vi på plass
- å handle inn til juleverksted med Iben
- julepynt i ullfilt fra Purl Bee som man kan sy selv
- cappuccino og mandelbolle på Godt Brød i Marken
- en vase med knasende lilla tulipaner 
- lage juleønske-collage (hvorfor voksne også burde lage ønskeliste)
- STV sin adventskalender; "Tusen år till julafton", helt fantastisk!
- samtalen med jordmor på KK som fjernet flere kilo med bekymringer for neste fødsel  og vonde minner om Ibens fødsel. Selv om man aldri har noen garantier for hvordan neste fødsel blir føler jeg at det å ha mine vonde erfaringer dokumentert i et følgebrev sammen med helsekortet er betryggende og fint slik at man slipper å møte opp "kampklar". 
I stedet kan man fokusere på det man skal; føde barn!