søndag 29. september 2013

Pavlova.

 Vi hadde bestemor og bestefar på besøk i går og jeg bakte en Pavlova til dessert. Siden bestemor ikke tåler gluten ble det naturligvis en kake basert på noe annet enn mel. Jeg er ingen tilhenger av erstatningsvarer i baking, da synes jeg det er bedre å velge en kake som er naturlig fri for det man er allergisk mot. F.eks gulrotkake er melkefri, krydderkake er uten egg og man kan lage makronbunn i stedet for sukkerbrød av hvetemel. 
Det finnes mange forskjellige versjoner av både bunn og fyll, men jeg synes syrlige bær gir best balanse mot den søte bunnen og kremen.
4 eggehviter, 240 gram farin, 1 ts vaniljesukker/ noen dråper ren vanilje, pisket krem og så mye friske bær du ønsker.
Pisk eggehvitene stive, ha i sukkeret en spiseskje om gangen og visp videre til du ser at sukkerkornene er borte. Tegn opp en sirkel på et bakepapir (jeg bruker en middagstallerken som mal) og fordel marengsen til en jevn bunn. Stek på ca 150 grader i en time eller til den virker tørr. Fordel kremen på avkjølt bunn og pynt med bær, det er best å anrette rett før servering ellers vil bunnen fort bli vassen.

Loppiskupp!

 I går var vi en liten tur på Slettebakken skole sitt loppemarked. Iben sov seg gjennom hele seansen, så jeg kunne være effektiv og lete etter godsakene. Jeg fant flotte tekstiler som kommer til å bli sydde om til Vetle Eple-ting (har begynt å tenke på jul allerede!).
 Jeg kom over en nydelig skinnveske i en perfekt størrelse jeg har sett etter lenge. Den så litt herjet ut, men med litt lim på sømmene og en god omgang med lærfett er den blitt utrolig fin! Tenk, 15 kroner!
Iben fikk en flott dukkevogn, helt lik en jeg selv hadde som barn. Det gøyeste om dagen er å putte leker oppi og ut av briovognen, men den blir fort overlesset og da er det greit med noe mer praktisk oppbevaring. Det er så herlig å ha startet loppemarkedsessongen, bor man i Bergen er denne siden veldig kjekk å planlegge ut i fra!

fredag 27. september 2013

Denne helga:

 - gå på loppemarked.
-  ha kjekke besteforeldre på tapaslunsj.
-  dra på søndagstur til Os for å besøke Kari og gutta hennes.
- pakke en stor og en liten Fjällrevensekk for en minitur til Østlandet.
- fullføre et veldig fint syprosjekt til en fin liten gutt.
- drikke masse god kaffe og bake.
- ha silkesjal i håret.

Gledelig fredag!

onsdag 25. september 2013

Bruna og Flekken.

Plutselig fikk hestejenta i meg komme fram igjen! Dette er Flekken og Bruna, to rasleblakker (fordi de lager lyd når de lekes med!). Jeg venter fortsatt på at de fine treknappene som jeg bruker på barnekjolene skal dukke opp og i mellomtiden er det gøy å prøve ut andre ideer som jeg føler passer inn under Vetle Eple.

søndag 22. september 2013

Weekend, weekstart.



 Fargekoordinert mor og barn, blitt vant til å gå med ring, deilig lunsj på Litteraturhuset, makron med lakrissmak er svimlende godt, Iben nyter et eple fra Reindyrka, innkjøp til helgens middager, pærer i sukkerlake som ble til glutenfri-dessert (oppskrift kommer), kaffipause med en motiverende kopp, en vintagekjole jeg hadde glemt lå i skapet og for en heidundrande respons på sminkeveskene/mappene jeg har laget!

lørdag 21. september 2013

Lille persille.

Det er alltid så kjekt når man får inspirasjon fra andres blogger! Før helga så jeg et bilde av en herlig og svær persilledrøm på bloggen til Inga (flott og inspirerende om grønn kvardag og mat, sjekk den ut!). Og jeg kom på at det er lenge siden jeg har laget persillepesto!
På Reindyrka fant jeg en flott bunt med persille, jo mer, jo bedre! Basisen i pestoen er som en vanlig basilikumspesto; hvitløksfedd, ristede pinnekjerner, parmesan og rikelig med god olivenolje. Kjør hvitløk, pinnekjerner og parmesan sammen i en matmølle med hakkeblad til den er blitt til en "grøt". Ha så i persille, halvparten om gangen. Ha i olivenolje til du får ønsket konsistens. Jeg liker den fast og ikke så flytende. Hell over på et pent glass med merkelapp og bruk den som pålegg eller basis i rømmedressing!

torsdag 19. september 2013

Sy om III

På mandag fant jeg en nydelig linduk med korsstingsbroderi mens jeg hadde en fin formiddag alene i byen. Den var for liten til å lage et plagg av, men perfekt til lue. Første luen ble alt for liten til Iben, men det var heldigvis nok til å lage en lik med noen endringer (den første er tilsalgs her!). Jeg brukte blondekanten til duken som kantebånd og det røde stoffet er en nydelig vadmel jeg fant i sybutikken min (eldre sybutikker har de fineste skattene i restekurven). Sammen med Mariusvesten Iben fikk i gave når hun ble født er vi klare for høsten! Reine Kvikk Lunsj-reklame fra 50-tallet!

onsdag 18. september 2013

Fine farger.

Hver onsdag i barnehagen har de forming. Noen ganger er det maling, modelerkitt eller tegning. Jeg har blitt fortalt at Iben synes det er stas! Så nå har vi gått til innkjøp av tjukke fargeblyanter i fine farger til hjemmebruk. Mine akvarellblyanter eller klassiske Steinerskole bivoks-kritt er nok litt avansert ennå (og ikke egnet for barn under 1 år.) Disse fant jeg på matbutikken  og kunne plukke fargene selv. Iben har tegnet under kveldsmaten og jeg tror det kommer en tegning i posten til mormor! 

tirsdag 17. september 2013

Høsten kommer!


Hausten


Høst! Nye pakker med strømpebukser på plass i kommoden, tenne lys om kvelden, følelsen av et mjukt ullskjerf mot ansiktet, kupp på loppemarkeder, lukten av eplekake med kanel, ulltrøye under favorittkjolen, varm kakao med krem i papp på søndagstur, mild høstvind som suser om kvelden og  begynne å glede seg litt til høstens store bursdager (både 1 år og 30 år!).
Hva liker du best med høsten?
Kashmirsjal fra H&M, kåpe fra Lindex, sko fra Vagabond, silkekjole fra Edith&Ella, ullstrømper fra Toast, neglelakk fra Chanel i fargen "Frenzy", lukten av høst for meg er "Poeme" fra Lancome og veske fra Marni.

mandag 16. september 2013

Kjøkkenassistent.

Iben har nå blitt så stor at det å sitte tålmodig i stolen sin mens jeg starter middagen ikke lenger er gøy. Kjøkkenkrakken har nå blitt til lekekjøkken og små kjørler fra Søstrene Grene fungerer perfekt i hennes små hender. And på menyen i dag, forresten!

søndag 15. september 2013

Innedag.

 Eller rettere sagt, innehelg. Alle planene for helgen ble avlyst siden jeg klarte å få tidenes verste gnagsår etter å ha lånt joggesko en liten tur til butikken (dumme, dumme sko). Siden det ikke lenger er sandalvær og alle tenkelige sko gjorde vondt ble det ikke lunsj i byen, ikke favorittloppemarked eller tur på Kaffekompaniet. Kjedelig, ihvertfall siden mormor er på besøk og vi får ikke akkurat gjort for mye slikt. 
Men vi har bakt gulrotkake, hatt bestemor, bestefar og oldemomma på kaffebesøk, Iben har kost seg på mormors fang, vi laget pai med feta og spinat til middag (oppskrift under siste bilde). Klassisk innehelg i klassisk bergensvær. Vi kan vel trygt si at høsten er her?



1 pakke paibunn, 400 gram frisk spinat, 400 gram fetaost, 3 egg, 2 dl matfløte, salt&pepper og sprøstekt bacon om ønskelig. Lag deigen, kjevle ut og legg i en paiform. Jeg liker å forsteke den i 5 minutter. Skyll spinaten i et dørslag og la den surre i en gryte med 1 ss olivenolje. Det er lurt å ha i en god neve om gangen i gryten. Ha spinaten over i dørslaget slik at all væsken renner av. Del opp fetaosten og vend inn med spinaten, fordel jevnt i formen. Pisk egg, fløte og salt&pepper sammen og hel over. Stek på 200 grader i ca 40 minutter. 

lørdag 14. september 2013

Lesestund.

fredag 13. september 2013

Om et år.

I dag et det et år til vi er gift. Det føles lenge til og kort på samme tid. Jeg holder fortsatt på planen om å lage mest mulig av papirting, pynt og dekorasjoner selv. Førsteutkastet til invitasjonene er på plass og jeg må si meg selv ganske fornøyd! Bare synd de ikke skal sendes ut før om et halvt år! 

torsdag 12. september 2013

Mormors kake.


Mormor kommer til Bergen i morgen og er en like stor tilhenger av skikkelig kaffimad som meg. Favoritten hennes er en saftig formkake med dadler og valnøtter, jeg har delt oppskriften før, men gode ting kan jo ikke deles for ofte! Oppskriften er opprinnelig i cups, men jeg har gjort den om. Kjøkkenvekt og matmølle med vispeblad er å anbefale.
Finn fram: 60 gram godt smør, 2 1/2 dl med ferske og rensede dadler, 160 gram sukker, 1 1/2 dl nykokt vann, 1 sammenvispet egg, 100 gram grovhakkete valnøtter, 1 ts natron, 1 ts kanel, 1 ts skikkelig vaniljesukker og  170 gram mel.
Ha dadlene, natron og vann i en bolle og la avkjøle. Pisk sukker og smør hvitt. Ha i egg, kanel, vaniljesukker, nøtter og dadel-blandingen. Rør godt sammen, ha så i melet. Helles over i en bakepapirkledd brødform. Stekes på 180 grader og cirka en time. Avkjøles uten formen før servering.
Nam!

tirsdag 10. september 2013

Sy om II

For mange år siden fant jeg en lekker duk med herlig søttitalls-mønster på et loppemarked men med en diger kaffeflekk i hjørnet som ikke lot seg vaske vekk. I dag ble den sydd om til en høstkjole til Iben. Duker er forresten perfekt til omsøm til kjoler, så plukk med deg på loppemarkeder i høst!